عیب یابی DVR -قطع تصاویر برخی کانال ها پس از وصل یک دوربین
با گسترش استفاده همگاني از دوربين هاي نظارتي مداربسته و تنوع در نوع و مدل و کيفيت آن ، بالطبع ايرادهاي سيستم هاي مداربسته نيز زياد شده و همکاران محترم متخصص نصب دوربين مداربسته به موازات نصب و را اندازي سيستم هاي مداربسته ، تعميرات و رفع ايراد آن دوربين مداربسته را در محل بايد انجام دهند. عيب يابي دقيق و تشخيص درست ايراد يک سيستم مداربسته بسيار مهم و حتي در برخي مواقع از نصب کامل يک سيستم مي تواند وقت گير تر و مشکل تر باشد.
در نوشتار زير ما به صورت ساده و روان نکات مفيدي را شرح ميدهيم.
ايراد قطع تصوير در برخي کانالهاي DVR
در برخي مواقع مشاهده ميشود که به محض وصل يک دوربين ، تصوير يک يا چند دوربين قطع ميشود مثلا : در يک DVR هشت کانال ، هفت دوربين تصوير دارد ولي پس از وصل دوربين آخر ،تصوير يک يا چند دوربين که قبل از وصل دوربين هشتم تصوير داشته ، قطع ميشود.
ايرادهاي گفته شده بالا هر کدام دلايلي مي تواند داشته باشد ولي نکته مهم در اينگونه مواقع اين است که همکاران محترم بايد ابتدا ايراد را درست تشخيص داده تا بتوانند آنرا رفع نمايند.
عيب يابي اوليه را بايد ابتدا از دستگاه DVR شروع کرده و بايد مشخص کنند که ايراد از دستگاه DVR است و يا دوربين و متعلقات آن ايراد دارد.
روش عيب يابي اوليه قطع تصوير کانال هاي dvr
همانگونه که در بالا گفتيم در مواقعي که برخي کانال هاي dvr تصوير ندارد ابتدا از منوي سيستم DVR سيستم را چک کرده تا حتما استاندارد تصوير روي PAL باشد و NTSC نباشد.
سپس بايد مشخص کنيم که ايراد از dvr است و يا دوربين و براي اين کار ابتدا به قسمت کانال مد DVR رفته تا نوع دوربيني که دستگاه ساپورت ميکند را مشاهده کنيم. بايد مشخص کنيد که DVR آنالوگ است يا 720P يا 1080N&P يا 4MPN&P و يا 5MPN&P. ميدانيم که720 يک مگا پيکسل است و 1080 دو مگاپيکسل است.
همانند تصاویر زیر از منو به مدیریت کانال رفته تا از نوع دوربینی که دستگاه ساپورت میکند مطلع شویم.
همانگونه که گفته شد ،پس از مشخص شدن نوع ساپورت دوربين هاي DVR بايد دوربين هاي متصل به دستگاه را نيز يک به يک چک کنيم تا مشخص شود که اولا چند مگا پيکسل است و دوم اينکه همه دوربين ها در حالت پال (PAL) باشد و در حالت ان تي اس سي(NTSC) نباشد.
همچنين بايد از نوار ابزار افقي منو dvr ببينيم که کانالها روي کدام مدل دوربين (AHD و يا TVI و يا CVI و يا CVBS) است و چنانچه حالت آن صحيح نبود آن را اصلاح کنيم.
در تصاویر زیر نحوه مشاهده و تنظیم نوع دوربین هر کانال را میتوانید مشاهده نمایید.
پس از چک کردن دستگاه DVR بايد همه دوربین های مداربسته اي که به DVR متصل است را قطع کنيم و سپس با يک کابل تست کوتاه و با يک دوربين و البته يک آدابتور مطمئن ، تمام کانال هاي DVR را تک تک چک کنيم تا از سالم بودن دستگاه اطمينان حاصل کنيم و ببينيم که همه کانال ها تصوير دارد. پس از اطمينان از سالم بودن دستگاه DVR حال نوبت دوربين ها است تا از سالم بودن آنها و همچنين نوع رزولاوشن و حالت PAL يا NTSC دوربين ها مطلع شويم.
براي اينکار باز هم همه دوربين هاي متصل به DVR را قطع ميکنيم و هر کدام از دوربين ها را بطور جداگانه به يکي از کانال هاي DVR متصل ميکنيم.
در اکثر DVR ها در لحظه اول اتصال دوربين در وسط تصوير همان کانال نوع و روزلاوشن دوربين و همچنين سيستم PAL يا NTSC دوربين را بمدت حدود 5 ثانيه نمايش ميدهد و ميتوانيم به راحتي به مشخصات دوربين مداربسته پي ببريم. البته در دستگاه هاي DVR قديمي اين آبشن وجود ندارد.
تسترهاي IPC هم در بازار وجود دارند که با تهيه يکي از اين تسترها ديگر نيازي به DVR براي تست نوع و مدل و پردازش دوربين مداربسته نيست و با وصل دوربين به تستر در صفحه نمايشگر آن هم تصوير خود دوربين و هم مشخصات آن نمايش داده ميشود.
همانگونه که در بالا گفته شد، پس از اطمينان از سالم بودن DVR بايد دوربين ها را هم يک به يک چک کنيم که هر کدام از دوربين ها اولا سيستم رنگ آن PAL باشد و دوما تکنولوژي آن AHD است يا TVI يا CVI يا آنالوگ و سوما در صورت HD بودن دوربين هاي مداربسته چند مگاپيکسل است.
در DVRها و تسترهاي دوربين همانگونه که گفتيم پس از وصل دوربين بدانها مشخصات آن بمدت چند ثانيه نمايش داده ميشود و ما مطلع ميشويم که آيا دوربين آنالوگ CVBS است و يا يک مگاپيکسل 720 و يا دو مگاپيکسل 1080 و يا سه و يا چهار و يا پنج مگاپيکسل.
اين مسئله مهم است که بدانيم در اکثر DVRها بايد دوربين ها همگون يا يک مدل باشند تا مشکل قطع تصاوير يک و يا چند کانال پيش نيايد. يعني همه دوربين ها مثلا دومگاپيکسل AHD باشند و يا مثلا پنج مگاپيکسل CVI باشند. ولي گاهي اوقات مواردي براي همکاران پيش مي آيد که دوربين ها همه يک مدل و يک تکنولوژي نيستند مخصوصا در مواردي که مشتري سيستم مداربسته دارد و ميخواهد يک يا چند دوربين بدان اضافه کند.
اولين مسئله اي که دراينگونه مواقع بايد همکاران توجه داشته باشند اين است که سيستم رنگ همه دوربين ها بايد PAL باشد و NTSC نباشد.
دومين مورد بايد دقت کنيم که دوربين هاي مختلف را نميتوانيم با رزولوشن هاي متفاوت استفاده کنيم و بايد حتما دوربين ها در صورت تفاوت تکنولوژي و رزولوشن ،بصورت جفت استفاده شود.مثلا در DVR چهارکانال نميتوان يک دوربين آنالوگ وسه دوربين HD بدان وصل کرد و در يک DVR هشت کانال نميتوان سه دوربين يک مگاپيکسل و پنج دوربين دومگاپيکسل وصل نمود. در اين مواقع بايد دوربين ها بصورت جفت باشد.مثلا در يک DVR چهارکانال دو دوربين يک مگاپيکسل و دو دوربين دو مگاپيکسل و در يک DVR هشت کانال بايد چهار دوربين دو مگاپيکسل و چهار دوربين پنج مگاپيکسل بدان متصل نمود تا مشکل قطع تصاوير کانالهاي DVR پيش نيايد. همکاران محترم در صورت داشتن مشکل در انتهاي همين مطلب پيام قرار داده تا در فرصت مقتضي به آنها پاسخ دهيم.
موفق و پيروز باشد.
ناجی الکترونیک مرکز فروش محصولات سیستم مداربسته (فروش دوربین مداربسته و dvr) و تعمیر dvr و تعمیر دوربین مداربسته
عناوین و خلاصه مطلب آموزشی عیب یابی DVR -قطع تصاویر برخی کانال ها پس از وصل یک دوربین
آموزش DVR , آموزش دوربین مداربسته , عیب یابی DVR , رفع ایراد قطع و وصل تصویر دوربین مداربسته , روش رفع ایراد تصویر تصویر مداربسته , ایراد DVR , مشکل رزولوشن DVR , رفع ایراد قطع برخی کانالهای DVR , نحوه ورودی به منو DVR , منو کانال مد DVR , منو نوع تصویر DVR , تنظیم منو DVR , روش عیب یابی dvr , عیب یابی قطع تصویر دوربین مداربسته , تصویر دوربین ها قطع میشود , تغییر کانال مدیر dvr نحوه عیب یابی dvr , منو dvr
نظر خود را بگذارید
توجه: HTML قابل ارسال نیست